torstai 25. toukokuuta 2017

Kolme blondia ja brunetti



Vuoden ensimmäisen hellelauantain koittaessa Callistus päätti maistella kesäisiä oluita. Saaliiksi saatiin kolme blondia ja yksi brunetti. Juomia ei kuitenkaan maisteltu uimarannalla vaan huvimajassa lempeän ilta-auringon paisteessa – ennen kuin tiimin miesväki siirtyi sisälle katsomaan kuinka Suomen kiekkoleijonat hävisivät Ruotsille kamppailun MM-finaaliotteluun pääsystä.

Juomat olivat norjalainen Nøgne Ø:n ale Blonde (4,5%), belgialaisen Haachtin vaalea luostariolut Tongerlo (6%), tsekkipanimo Pardubicky’n erikoislager Taxis (6%) sekä nürnbergiläispanimo Tucherin tumma Bajuvator Doppelbock (7,5%).


Tunnelma on kesäinen, kuten J.Walkerin hehkeä kuvakin todistaa: auringon kulta vain kimaltelee houkuttelevasti pullojen kyljissä. Näin suvisen oloisia juomia olisi vaikea kuvitella viileään syksyyn tai kylmään talveen. Ja kyllä se kesäinen fiilinki ulottui myös makujen maailmaan. Maistelutiimi herkistyi pohtimaan itse maistelutilanteen vaikutuksia makuelämykseen. Maisteltavat oluet edustivat kuitenkin melko erilaisia tyylejä ja vahvuuksiakin, ulottuihan juomien kirjo vahvasta tummasta doppelbockista luostarioluen kautta miedohkoon blondialeen.

Ja totta se varmasti onkin: myös oluen maistelussa ovat tunnelmat ja mielikuvat varsin keskeisessä roolissa. Näissä viileinä nautittavissa juomissa tuo yhdistävä tekijä oli ehdottomasti juuri kesäinen tunnelma. 

Hiivainen ja hailakan värinen mieto Blonde on raikas rantaolut parhaimmillaan. Sopisi ilman muuta myös kalaruokien kumppaniksi. Tongerlossa on samoja sävyjä hiukan tukevammassa paketissa. Tongerlon keskiaikaisen luostarin tunnus Festina lente (hitaasti kiiruhtaen) sopii myös paikallisen perhepanimon paneman luostarin nimikko-oluen nautintaohjeeksi.  Tsekkiläinen Taxis suosii puolestaan vauhtia – ainakin etiketin ratsumiehillä näyttää olevan kiire maistelemaan tätä miellyttävän täyteläistä pilsmäisesti humaloitua palkintojuomaa. Bajuvator taas edustaa etiketin tarjoilijaneitoa myöten perinteisempää baijerilaista doppelbocktyyppiä, jossa on mukavan kestävä jälkimaku.

Raadin mielestä kaikki neljä olutta puolustivat tasaveroisesti paikkaansa kesäisessä maistelussa. Aivan huippupisteitä ne eivät kuitenkaan saaneet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti