maanantai 29. elokuuta 2016

Aleoluita muinaistulien yössä



Venetsialaisissa juhlitaan kesäkauden päättymistä. Perinne juontuu Suomessakin jo 1800-luvulle. Pimenevää iltaa valaistaan myrskylyhdyillä, kynttilöillä sekä polttamalla kesällä kertyneitä roskia mökkirannassa. Tuli ja vesi liittyvät myös samaan aikaan vietettävään muinaistulien yöhön, joka juhlaperinteenä on paljon nuorempi, vain parin vuosikymmenen ikäinen.

Tänä vuonna juhlan dramatiikkaa lisäsi tuhoisa Rauli-myrsky, joka tosin illan mittaan vaimeni henkäyksiksi, jotka saivat kynttilät vain lepattamaan. Kolme maisteltavaksi valittua erilaista aleolutta sopivat hyvin tunnelmaan.


Skottilainen Brewdog on tunnettu räväköistä kokeiluistaan. Sellainen on myös Jack Hammer Ruthless IPA (7,2 %). Panimo ei kerro IBU-määrää, mutta sen täytyy olla hurja, sillä juoma on todella ”ruthless”. Homma ei kuitenkaan kumma kyllä mene överiksi, vaan tietty kokonaisjämäkkyys säilyy jälkimaun katkeraan tykitykseen asti.

Perinteinen britti-IPA Marstonin Old Empire IPA (5,7 %) tuo mukavan vastapainon Jack Hammerin räiskyttelylle. Alkuperäiseen 1800-luvun traditioon perustuva humalointi tuntuu Hammerin jälkeen lempeän maltilliselta. Juoma on sopivan kuivakka ja tasapainoinen.

Kolmas maisteltava muodosti jännittävän täydennyksen kokonaisuuteen. Saksalaiset eivät ole kuuluisia alekokeiluistaan. Berliiniläinen Stone Brewing on silti tehnyt varsin erikoisen, vahvan aleoluen nimeltä Arrogant Bastard Ale (7,2 %). Sielunvihollisen kuvalla varustettu mustanpuhuva purkki lupaa rajua sisältöä. Olut on kuitenkin yllättävän tasapainoinen karvauden ja maltaisuuden yhdistelmä – mukana on myös kuin pieni häivähdys jotain hapanta marjaa, ehkä pihlajanmarjaa. Mielenkiintoinen portterin ja IPAn risteytys!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti