maanantai 28. elokuuta 2017

Juhlavuoden tervehdys Baijerista

Kesän alussa Callistus maisteli satavuotiaan Suomen kunniaksi tuotettuja kotimaisia ja vähän ulkomaisiakin juhlaoluita. Nyt on myös oluen suurvalta Baijeri liittynyt onnittelijoiden joukkoon. Ala-Baijerissa sijaitseva Aldersbacher-panimo on valmistanut Suomen juhlavuodelle omistetun lagerin Aldersbacher Kloster Dunkel 2017 (5,3 %).

Panimon historia menee niin, että muuan rikas paroni osti Aldersbachin kylässä sijainneen keskiaikaisen sistersiläisluostarin panimoineen päivineen vuonna 1811 ja rupesi kehittämään siellä oluttuotantoa.

Baijeri oli tuolloin juuri itsenäistynyt Napoleonin sotien yhteydessä omaksi kuningaskunnaksi. Monarkia lakkautettiin lopulta vasta ensimmäisen maailmansodan loppuselvittelyissä. Siis samaan aikaan kuin Suomi itsenäistyi. Baijeri oli aikanaan ylpeä valtakunta, jonka sotahistoriassa on suomalaisia oluenystäviä kiinnostava yksityiskohta. Baijerilaiset nimittäin sotivat preussilaisia vastaan vuonna 1866 ja kansalliskirjailijamme Aleksis Kivi sijoitti huikean juopottelunäytelmänsä Olviretki Schleusingenissa juuri tuon sodan pyörteisiin. Lienevätkö hurjat nahkahousut nauttineet sotanäyttämöllä juuri Aldersbacherin tuotteita. Panimo ainakin oli jo noihin aikoihin voimissaan.

Callistus maisteli Kloster Dunkelia elokuun viimeisenä lauantaina, muinaistulien yönä. Suomen satavuotispäivään oli aikaa sopivasti tasan sata päivää. Juhlaolut osoittautui erinomaisen tyylipuhtaaksi baijerilaiseksi laatudunkeliksi. Ei turhia kikkailuja, ei ylenpalttista makeutta eikä vetisyyttä. Olut tuo mieleen muinaisen turkulaisen Panimoravintola Hermannin mainion hanadunkelin. Juoma käy yhtä hyvin seurustelun virittäjäksi kuin monipuoliseksi ruokaolueksi. Kloster Dunkel on kelpo kunnianosoitus Suomen juhlavuodelle. Kiitos siis oivasta syntäritervehdyksestä baijerilaisille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti