maanantai 12. syyskuuta 2016

Cross-national experiments

Maistelussa tällä kertaa ahvenanmaalaisen Stallhagenin Vienna Lager (4,5 %), hesalaisen Bryggerin skottiale Wee Heavy (7,0 %) sekä Michiganin panimoylpeyden Foundersin pale ale Mosaic Promise (5,5 %). Yksi suomalainen panimo kokeilee wieniläisolutta, toinen skottityypin alea. Kolmas olut onkin sitten umpiamerikkalainen.

Wieniläiset kuuluvat ”puolitummiin” oluisiin. Ominaisuuksiin kuuluvat punertava, meripihkainen väri, pehmeys ja maltaisuus. Kaunis Belle Epoque -etiketti vihertävässä Stallhagen-pulossa vahvistaa hienostunutta vaikutelmaa. Miellyttävä yleisruokaolut. Callistuskin maisteli Viennan kanssa MustaNeliön valmistamia herkullisia viinilehtikääryleitä.




Tumman teen värinen, maltaiselta tuoksuva Bryggerin Wee Heavy on hyvin tyypillinen skottityypin strong ale.  Pehmeää maltaisuutta ja hiukan skottitoffeen makeutta – varsinkin jälkimaussa. Joku oli havaitsevinaan sukulaisuutta sysmäläiseen sahtiin. Erinomainen seurusteluolut.



Mosaic-humala ja Golden Promise -mallas ovat antaneet nimen Foundersin alelle, jota voitaneen syystä kutsua APAksi, sillä se on perin amerikkalainen. Eurooppalaista tuulahdusta edustaa vain hiukan jugendhenkinen etiketti elonkorjuuneitoineen. Mukana on vehnää, joka keventää vahvaa mosaic-humalointia. Mosaic Promise on kyllä maukas, mutta ehkä pikkuisen kapea ja yksioikoinen.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti