Olutmatka 2018 / Osa I
Kotimainen pienpanimobuumi on jatkunut
ilahduttavasti vuonna 2018. Ilahduttavasti on myös jatkunut uusien
ja omaperäisten olutkokeilujen trendi. Kotimaiset käsityöläispanimot
ovat olleet vahvasti esillä. Callistuksen olutvuoden kohokohtia
olivat vierailukäynnit kahdessa lähiseudun pienpanimossa.
Mathildedalin Kyläpanimo on jo vakiinnuttanut toimintansa, KakolaBrewing vasta aloitti kesän korvalla.
Halikon lahden Matildansalmen
itärannalla Teijon kansallispuiston kyljessä on virkeä
kyläyhdyskunta. Kylän juuret juontuvat jo 1600-luvulle, jolloin
vapaaherra Lorentz Creutz nuorempi perusti alueelle rautaruukin ja
valimon. Ruukkia ei enää ole, mutta Matildan kylästä löytyy
vierasvenesatama, hotelli ja pari ravintolaa, kyläleipuri,
suklaapuoti sekä alpakanvillaan erikoistunut Ruukin kehräämö. Ja
tietysti Kyläpanimo.
Kyläpanimo on tuottanut jo
viitisentoista eri tyylejä edustavaa omaa olutta pilsnereistä ja
belgityyppisistä aleista raikkaaseen saisoniin ja pikimustaaan
stoutiin. Usein oluiden nimet ja etiketit kertovat paikallisesta
aiheistosta kuten vaikkapa APA-olut La Mer, jonka etiketin kuva-aihe
"Uimarant La Plage" saatiin vanhasta ruostuneesta
mainoskyltistä, joka löytyi panimosaliksi muutetusta entisen
osuuskaupan varastosta.
Maistiaistuomisista erikoisimmiksi ja myös
maukkaimmiksi osoittautuivat vahvat quadrupelale Fredrik (10 %) ja
american barley wine Vimma (11 %). Luostarimainen, tumma ja mämminen
Fredrik tuoksuu suklaalta metrin päähän. Tätä juhlajuomaa
luonnehdittiin "suopeaksi ja vankaksi". Vimmassa
maustamiseen käytetty appelsiininkuori luo vahvan humaloinnin kanssa
jotenkin epäklassisen dikotomian. Raikkaan pistävä, mutta samalla
täyteläinen digestiiviolut.
Tiilenpäitä ja tohtorinhattuja
Kakolan Panimon aloitusvuoden
tuotantoon kuului seitsemän juomaa, jotka kaikki edustavat eri
oluttyylejä ja vahvuuksia. Saksalainen helles lager Hurlum (4,5), vakuutti,
että perinteisestä keskioluestakin voi tehdä maukkaan ja
omaperäisen tuotteen. Onnistunutta perustyyliä edustaa myös
Riviera IPA (6,5%), jonka tiukkaa karvautta pehmentää pieni vehnän
makeus.
Kiinnostavia Kakolan kokeiluja ovat
kaksi mietoa souria, vadelmainen Vautsi (3,5%) ja mustaherukkainen
Kassis (4,5%). Hyvän hapanoluen teko ei ole helppoa, mutta
kummassakin onnistuttiin löytämään sopiva tasapaino ja
välttämään yliyrittäminen ja esanssimaisuus. Loppuvuodesta
lanseerattu imperial stout Lauha (9%) nousee jopa aivan
maailmanluokkaan. Sitä voi verrata virolaisen Pöhjalan vastaaviin.
Tai miksei Malmgårdin keväällä ilmestyneeseen Imperial Oatmeal
Stoutiinkin. Hienostuneita, tasapainoisia, moniulotteisia ja
maukkaita oluita.
Skål på hundra år!
Turun ruotsinkielinen yliopisto ÅboAkademi juhlisti satavuotista taivaltaan muun muassa juhlajuomalla.
Olutkulttuurin arvostuksen kasvua kuvaa, että juhlajuomaksi
valikoitui perinteinen pohjoinen olut, vieläpä selkeä ja
konstailematon pils.
Chancellor’s
Centennial Pils (7,0 %). on valmistettu porilaisessa
Beer Huntersin panimossa Akademin omien biokemistien
ohjeiden mukaisesti. Callistus onnistui saamaan oluesta maistiaiset
ja tykkäsi kovasti. Kanslerin pilsneri yhdistää muhevasti
münchenerin ja pilsenerin parhaat puolet ja sopi varmasti sekä
juhlalliseen tuopin nostoon että juhlavuoden tapahtumien
ruokajuomaksi. Saapa nähdä, minkälaiseen juhlajuomaan Turun
yliopisto päätyy viettäessään satavuotisjuhliaan vuonna 2020.
Viimeksi juhliessaan yliopisto turvautui kotimaisista marjoista
elintarvikekemian laitoksella kehiteltyyn likööriin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti