maanantai 28. tammikuuta 2019

Matildasta Kakolaan

Olutmatka 2018 / Osa I

 


Kotimainen pienpanimobuumi on jatkunut ilahduttavasti vuonna 2018. Ilahduttavasti on myös jatkunut uusien ja omaperäisten olutkokeilujen trendi. Kotimaiset käsityöläispanimot ovat olleet vahvasti esillä. Callistuksen olutvuoden kohokohtia olivat vierailukäynnit kahdessa lähiseudun pienpanimossa. Mathildedalin Kyläpanimo on jo vakiinnuttanut toimintansa, KakolaBrewing vasta aloitti kesän korvalla.

Halikon lahden Matildansalmen itärannalla Teijon kansallispuiston kyljessä on virkeä kyläyhdyskunta. Kylän juuret juontuvat jo 1600-luvulle, jolloin vapaaherra Lorentz Creutz nuorempi perusti alueelle rautaruukin ja valimon. Ruukkia ei enää ole, mutta Matildan kylästä löytyy vierasvenesatama, hotelli ja pari ravintolaa, kyläleipuri, suklaapuoti sekä alpakanvillaan erikoistunut Ruukin kehräämö. Ja tietysti Kyläpanimo.

Kyläpanimo on tuottanut jo viitisentoista eri tyylejä edustavaa omaa olutta pilsnereistä ja belgityyppisistä aleista raikkaaseen saisoniin ja pikimustaaan stoutiin. Usein oluiden nimet ja etiketit kertovat paikallisesta aiheistosta kuten vaikkapa APA-olut La Mer, jonka etiketin kuva-aihe "Uimarant La Plage" saatiin vanhasta ruostuneesta mainoskyltistä, joka löytyi panimosaliksi muutetusta entisen osuuskaupan varastosta. 

Maistiaistuomisista erikoisimmiksi ja myös maukkaimmiksi osoittautuivat vahvat quadrupelale Fredrik (10 %) ja american barley wine Vimma (11 %). Luostarimainen, tumma ja mämminen Fredrik tuoksuu suklaalta metrin päähän. Tätä juhlajuomaa luonnehdittiin "suopeaksi ja vankaksi". Vimmassa maustamiseen käytetty appelsiininkuori luo vahvan humaloinnin kanssa jotenkin epäklassisen dikotomian. Raikkaan pistävä, mutta samalla täyteläinen digestiiviolut.

Tiilenpäitä ja tohtorinhattuja 

 



Vierailu tehtiin myös omaan "lähipanimoon", Kakola Brewingiin. Panimo myymälöineen avattiin keväällä kuuluisan vankilarakennuksen entisissä keittiötiloissa. Tilat ovat ahtaat ja vielä keskellä rakennustöitä, mutta oluenpanijoiden innostus tarttuvaa. Myymälän elo tulee kevättä kohti varmasti vilkastumaan uuden funikulaarin tuomien uteliaiden myötä.

Kakolan Panimon aloitusvuoden tuotantoon kuului seitsemän juomaa, jotka kaikki edustavat eri oluttyylejä ja vahvuuksia. Saksalainen helles lager Hurlum (4,5), vakuutti, että perinteisestä keskioluestakin voi tehdä maukkaan ja omaperäisen tuotteen. Onnistunutta perustyyliä edustaa myös Riviera IPA (6,5%), jonka tiukkaa karvautta pehmentää pieni vehnän makeus.

Kiinnostavia Kakolan kokeiluja ovat kaksi mietoa souria, vadelmainen Vautsi (3,5%) ja mustaherukkainen Kassis (4,5%). Hyvän hapanoluen teko ei ole helppoa, mutta kummassakin onnistuttiin löytämään sopiva tasapaino ja välttämään yliyrittäminen ja esanssimaisuus. Loppuvuodesta lanseerattu imperial stout Lauha (9%) nousee jopa aivan maailmanluokkaan. Sitä voi verrata virolaisen Pöhjalan vastaaviin. Tai miksei Malmgårdin keväällä ilmestyneeseen Imperial Oatmeal Stoutiinkin. Hienostuneita, tasapainoisia, moniulotteisia ja maukkaita oluita.

Skål på hundra år!


Turun ruotsinkielinen yliopisto ÅboAkademi juhlisti satavuotista taivaltaan muun muassa juhlajuomalla. Olutkulttuurin arvostuksen kasvua kuvaa, että juhlajuomaksi valikoitui perinteinen pohjoinen olut, vieläpä selkeä ja konstailematon pils. 


Chancellor’s Centennial Pils (7,0 %). on valmistettu porilaisessa Beer Huntersin panimossa Akademin omien biokemistien ohjeiden mukaisesti. Callistus onnistui saamaan oluesta maistiaiset ja tykkäsi kovasti. Kanslerin pilsneri yhdistää muhevasti münchenerin ja pilsenerin parhaat puolet ja sopi varmasti sekä juhlalliseen tuopin nostoon että juhlavuoden tapahtumien ruokajuomaksi. Saapa nähdä, minkälaiseen juhlajuomaan Turun yliopisto päätyy viettäessään satavuotisjuhliaan vuonna 2020. Viimeksi juhliessaan yliopisto turvautui kotimaisista marjoista elintarvikekemian laitoksella kehiteltyyn likööriin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti