sunnuntai 1. toukokuuta 2016

Jaloja vappujuomia

Suomalaisten vapun virkistys ja viikinkien voimanlähde sima periytyy maailman vanhimmasta oluesta. Sellaista nautittiin Pohjolan hääpidoissakin. Alko kertoo tietoiskussaan, että siman eli meadin historia ulottuu aina yhdeksän vuosituhannen taakse Kiinan alueelle. Mead on hiivalla hunajasta ja vedestä käytetty alkoholijuoma.

Nykyinen vappusima on esimerkki meadin miedosta ja makeasta versiosta. Vaan on sima ollut tuimempaakin. Tutkija Nina Lepokorpi kertoo, että Kustaa Vaasan lempisima saattoi olla jopa 17-prosenttista. Simaa juotiin ympäri vuoden. Vahvaa simaa valmistettiin myös Turun linnassa ja suurkauppias Valpuri Innamaa vei sitä ulkomaillekin.

Callistus ei kuitenkaan maistele Valpurin päivän lähestyessä meadia vaan jatkaa tutustumistaan ”kalpeisiin” oluihin. Kirpeänraikkaat IPA-oluet sopivat näet myös erinomaisesti keväiseen juhlahetkeen. Pienpanimot jatkavat tälläkin alalla suomensukuisten kansojen uudistuvaa mutta perinteitä kunnioittavaa olutkulttuuria. Maisteltavana ovat Pöhjalan Uusmaailm San Diego Session IPA (4,5%), Sori Brewing Investor IPA (6,9%) sekä Beer Hunter’s Mufloni DIPA (9,0%).



Maistelumerkkien selvät vahvuuserot lisäävät vertailun mielenkiintoisuutta. Virolainen Pöhjala on kaikissa tähän mennessä maistelemissamme lähes kymmenessä olutmerkissään onnistunut erinomaisesti. Pystyykö sen keskiolut-IPA haastamaan selvästi vahvemmat kumppaninsa?

Kyllä vain pystyy. Uusmaailm yllättää tasapainollaan. Siinä on cascaden purevuutta mutta myös häivähdys makeaa. Vetisyyttä löytyy vain etiketin väreistä. Erinomainen mieto kesäjuoma tai kalaolut. Uutta perunaa ja silliä!  Mutta Sori Brewing vastaa kyllä Investorillaan ryhdikkäästi Pöhjalan haasteeseen. Moniulotteinen maku, jossa neljä humalaa maistuvat eri aikoina. Investor sopiikin paremmin maisteluun. Ruokakumppaniksi se vaatisi vahvasti maustettua lihaa. Myös Mufloni DIPA pärjää hyvin vertailussa, mutta on jo selkeästi drinkki. Ruuansulatus riemuitsee tästä humalailoittelusta joko digestiivinä tai aperitiivina. DIPA pystyisi korvaamaan myös hyvän gintonicin. Mieleenjäävä pehmustettu katkeruus peittää mukavasti vahvat prosentit. Todellinen susi lampaan vaatteissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti