maanantai 10. lokakuuta 2016

Metsän poika tahdon olla


Metsästyskauden kunniaksi Alko tarjoaa kahta tanskalaista jahtiolutta. Svaneken musta lager Skøre Elg (5,7 %) on jo tuttua juomaa, Grauballe Bryggerin lähinnä tummaa bock-tyyliä edustava Jagtøl (5,6 %) on sen sijaan uusi tuttavuus. 


Callistus ei tosin käynyt metsällä, tällä kertaa ei edes sienessä. Vaan haitanneeko tuo, sillä koko oluiden jahtisesonki taitaa olla hiukan keinotekoinen: Otetaan sopivan vahva tumma lager ja sorvataan etikettiin hirvenpäätä. Voilá, tuloksena on oiva ”jahtiolut”.

Eipä silti, sekä Skøre Elgin (suomeksi ”hullu hirvi”) että Jagtølin etiketit ovat oikein tyylikkäät ja tuovat mieleen kuulaan syksyisen metsän mättäineen. Makukaan ei tuota pettymystä. Molempien tuoksussa on kahvia ja salmiakkia. Paahteisuus ja karvaus muodostavat makuisan ja raikkaan kokonaisuuden. Jagtølissä hapan häivähdys tasapainottaa aluksi tuntuvaa pientä makeutta. Skøre Elg saa kiitosta vahvasta ja pehmeästä vaahdosta. Jagtølissä vaahto on puolestaan poikkeuksellisen ohut.

Molemmat oluet kelpaavat janon sammuttajiksi ja toki myös riistaruokien, vaikkapa mausteisen hirvisopan kaveriksi. Ja maistuisivat varmaan Jukolan seitsemälle veljeksellekin kiivaan karhujahdin päätteeksi Teerimäen harjanteella, vaikka veljesten oma juoma lieneekin ollut enemmän sahti- kuin jahtiolut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti