maanantai 17. lokakuuta 2016

Trappisti ei petä


Benediktiinien sääntökuntaan kuuluvissa trappistiluostareissa munkkien valvonnassa pannut oluet ovat maailman sivu kuuluneet luostarioluiden aateliin.

Merkkisuojattuja trappistipanimoita oli pitkään vain seitsemän – kuusi Belgiassa ja yksi Hollannissa. Nyttemmin luku on lisääntynyt yhteentoista. Oman trappistipanimonsa ovat saaneet myös Itävalta, Ranska, Italia ja jopa USA.

Yksi uusista trappistipanimoista on hollantilainen De Kievit, jonka Zundert -oluen (8,0 %) Alko on ottanut ansiokkaasti valikoimaansa. Panimo toimii Zundertissa Maria Toevlucht -luostarin yhteydessä. Toevlucht tarkoittaa "turvapaikkaa", jollaiseksi luostarin aikanaan perustivat Alankomaihin Ranskasta karkoitetut trappistimunkit.

Merkkipanimoiden lukumäärän lisäys ei näytä löysentäneen laatukriteereitä, sillä Zundert osoittautuu kelpo trappistiksi aina tyylikkäästä violettisävyisestä etiketistä alkaen. Punaruskeaa juomaa kuorruttaa pitkään kestävä tuuhea kermainen vaahto. Aluksi jää kielen päälle pieni hiilihapon terävyys, sitten makea häivähdys kuin Pyhä Henkäys ja lopuksi iskee tukeva tammitynnyrin aromi ja humala.  Mausteet tuntee, mutta niitä ei varsinaisesti erota: rusina, kuivattu taateli, muskotti? Kerrassaan maukas, vivahteikas trappisti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti