maanantai 31. lokakuuta 2016

Paaveja ja perkeleitä

Historiasta tunnetaan kolme Callistus-nimen ottanutta paavia. Näitä maistelutiimimme nimikkopaaveja ei muisteta suurista saavutuksista. Viimeisin heistä hallitsi 1400-luvun puolivälissä ja yritti turhaan saada aikaan suurta ristiretkeä ottomaaneja vastaan, jotka olivat juuri valloittaneet kristikunnan toisen pääkaupungin Konstantinopolin.



Rekolan panimon vaaleahko belgityylinen trippeli Paavin polku (9,0 %) on siten luonteva valinta Callistuksen maisteltavaksi. Edeltäjänsä Munkintie osoittautui jo kelpo aleolueksi, mutta Paavin polku pistää vielä paremmaksi. Maltillisesta humaloinnista (IBU 35) huolimatta juomaa hallitsee  paahteenkarvaus ja myönteisessä mielessä hiukan siiderimäinen hapokkuus, silti se on raikas kokonaisuus. Jälkimaussa tuntuu aavistus karamellin makeutta. Ainekset ovat hyvin tasapainossa eivätkä prosentit todellakaan puske läpi. Tämä Paavin polku olisi taatusti maistunut oluenystävä Martin Lutherillekin, vallankin kun juuri nyt sattuu olemaan vielä reformaation 500-juhlavuoden aloituspäivä. Sen kunniaksi nykyinen paavi Franciscus on hyvän tahdon vierailulla protestanttisessa Ruotsissa. Valitettavasti paavin polku ei tällä kertaa vienyt Turkuun asti, jossa hänen edeltäjänsä vieraili vuonna 1989.

Maistelua tasapainotettiin ekumeenisessa hengessä. Toista maisteluolutta voi nimittäin kutsua ”luterilais-katolisen yhteistyön” tulokseksi. Suomalaisen Humalove Brewingin ja puolalaisen Browar Wasoszin vahva ruskeanmusta stout Puola/Polska (8,5%) on ennakkoluuloton yritys rakentaa kokonaisuus mitä erilaisimmista aineksista. Raaka-aineluetteloon kuuluvat pilsen-, münich-, pale rye-, cara 10-, cara 150-, special b- ja suklaamaltaat sekä paahdetut ohrat. Humalina herkules ja citra, lisäksi mausteina puolukka ja kahvipavut. Kaiken lisäksi kypsytyksessä on käytetty sherrytynnyrin tammilastuja. Suorastaan taivaan ihme on, että homma todella onnistuu. Kuten stoutille kuuluukin, hallitseva piirre on paahteisuus, mutta varsin mukavasti maussa häivähtelevät puolukan happamuus, kahvin ja suklaan aromit ja humalan karvaus.

Jottei totuus unohtuisi, oli kolmanneksi maisteluolueksi valittu Hiisi-Panimon IPA-uutuus Ruis-Perkele (8,5%). Kerettiläistuomion uhallakin raati nostaa Perkeleen parhaaksi näistä kolmesta erinomaisesta aleoluesta. Maukasta, mehukasta, vahvasti humaloitua ja kaikin puolin ronskia IPAa ei ehkä voi suositella olutmaistelua aloittelevalle, se saattaisi olla liian tyrmäävä. Callistuksen mielestä tässä on kuitenkin haettu jotain oikein erikoista ja onnistuttu siinä. Vaikutelmaa täydentää vielä hurja etiketti ja kekseliäs teksti. Etiketissä olutta suositellaan voimakkaiden juustojen kumppaniksi. Nyt Perkelettä maisteltiin pitkään kypsytetyn Reypenaer V.S.O.P. -goudajuuston kanssa. Toimii erinomaisesti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti