Prahassa järjestetään maistelukierroksia matkailijoille. Kannattaa valita sellainen, jossa pääsee kokeilemaan pienpanimo-oluita.
Prazsky Most u Valsu on yksi turistikierroksen prahalainen pienpanimoravintola. Sen maukasta kuohuvan tummaa nimikko-olutta valmistetaan ja maistellaan ravintolan kellarissa. |
Todellinen oluenystävä arvostaa myös perinteisiä oluttupia, joiden elämää eivät häiritse muotivirtaukset eivätkä sisustussuunnittelijat. Näissä paikallisten asukkaiden ja kanta-asiakkaiden olohuoneissa oluttarjonta on melko suppeaa, mutta ruokalista yllättää runsaudellaan. Puheensorina saattaa vaimentua matkailijan astuessa sisään. Tilaa oluesi äläkä tee itsestäsi numeroa, niin hetken päästä leppoisa tunnelma on entisellään.
Pyövelin luona vanhassa keskustassa |
Kun poikkeaa syrjään turistireiteiltä, perinteitä noudattavan uudemman oluttuvan voi löytää lähes joka korttelista. Yksi tällainen on U Pivoje. Alle kymmenen pöytää, tarjolla suodatettua ja suodattamatonta Pilsner Urquellia. Pitkällä ruokalistalla isoja ja pieniä annoksia perinteistä pubiruokaa, kuten sianlihaa, kanaa, makkaraa ja perunaräiskäleitä. Seinällä kaksi julistetta. Toisessa kerrotaan, että suodattamatonta Urquellia on valmistettu 174 vuotta ja että tuoppi maksaa 41 korunaa eli noin 1,60 euroa. Toisessa toivotaan, että lounasaikaan ei tupakoitaisi. Yleisesti ottaen tupakanpoltto on oluttuvissa ja kahviloissa vähenemään päin.
Sankarillinen perusprahalaisen olohuone |
Olut on tšekin kielellä ”pivo”. Siitä päättelin, että pubin nimi tarkoittaa ”oluiden luona”. Ei se kuitenkaan niin mennyt. Nimi on yhdistelmä sanasta ”pivo” ja sankarista nimeltä Bivoj.Tarina kertoo, että 700-luvulla villipedot terrorisoivat kaupungin asukkaita. Erityisen ilkeä oli jättikokoinen villisika, joka hyökkäsi metsästäjien kimppuun ja tappoi heidän koiriaan. Nuori Bivoj oli rakastunut hallitsijattaren sisareen. Sankariteko oli tarpeen, jotta prinsessa huomaisi hänet. Niinpä Bivoj päätti kukistaa villikarjun. Kun karju hyökkäsi, Bivoj tyrmäsi sen, nosti hartioilleen ja palasi kaupunkiin. Kun hurja peto tuli tajuihinsa, Bivoj tappoi sen rehellisessä taistelussa prinsessan silmien alla ja kansanjoukkojen hurratessa. Voiton kunniaksi juhlittiin. Ja juotiin runsaasti olutta. Kun siitä oli toivuttu, vietettiin sankarin ja prinsessan häät. Oluttuvassa tätä tarinaa muistellaan vain nauttimalla olutta. Ei se näy pubikrääsänä seinillä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti